2 Nisan 2012 Pazartesi

Roma'ya Gideceklere Tavsiyeler...

TAŞ VE ÇİŞ
(her taraftan heykel fışkırıyor ve çoğu yeri çiş kokuyor da ondan ötürü)

Dünyanın en dar
asansörü (Emrah Ablak'a
selam olsun)
   Booking.com'dan rezervasyon yaptıracaksanız, ulaşım kolaylığı ve otellerin ucuzluğu nedeniyle Termini civarını tercih edin (ama Kuzeyi Güneyden daha iyicedir). Biz Hotel Magic'de kaldık. (üç kişi dört gece 280 yuro (kişibaşı iki yuro günlük şehir vergisi dahil)). Beklentilerimi karşıladı : odalar güvenli, temizlik iyi, banyosu güzel (bide vardır yani taharet sorunsalı yoktur), alt katta "Ristorante Mino" var, Kolezyum ve Roma Forasına yürüme mesafesinde, tavanlar üç metre, oda geniş (20 küsur metrekare), Camilla Teyze (işleten suratsız kızların annesi) başta mesafeli ama tanıdıkça şekerleşiyor. Daha ne olsun !... Bir de otelde dünyanın en dar asansörü var, 50 cm. (görmeye para almıyorlar)

   Pegasusla gidiyorsanız Fuimicino havaalanındaki 3 numaralı terminalin çıkışında otobüslerin kalktığı yerde 3 numaralı duraktaki Terravision otobüsleri sizi yarım saat civarında Termini Garının yanına bırakacaktır (gidiş 4, dönüş 6 yuro) (birilerine sorarsanız yolu tarif etmiyor, sanırımsa ciddi rekabet var) En ucuz ulaşım budur. Havaalanındaki kapılara giderken mesafenin fazla olması nedeniyle metro benzeri bir araç kullanılıyor, sakın şaşırmayın !.. Bir de dönüşte çekinden en az birbuçuk saat önce fuimicinoda olun, güvenlik kontrolü accaip yavaş, uçağı kaçırtır, adamı delirtir.

   Termini civarı, özellikle gece Uganda Mogadişu arası bir demografi gösterse de, arap kardeşlerimin kimseciklere zararı yoktur. Zaten civarda mebzul miktarda Karabiniyeri (italyan robokop) vardır. Hijyeni kafaya takmayanlar onların işlettikleri lokantalardan kuskustan, somona değişik varyasyonları olan yemekleri ucuza yiyebilirler (ana yemek 5 yuro civarı) (şahsen ben denemedim)

   İngilizcenize güvenmeyin, beden dilinize güvenin !...

   Roma Pass alın. 30 yuro pahalı gelmesin. Kolezyum girişi ve ulaşımda kendini iki günde amorti etmektedir zaten !..(üç müze girişi ve üç gün sınırsız ulaşım sağlamaktadır, biz ulaşımda eşeğin karanlık bölgelerine su kaçırdık, metrodan otobüsten inmedik) (Kolezyum ve Roma Forası beraberce bir müze sayılıyor)

   Ottaviyano metro istasyonundan Vatikana giderken yol kenarındaki ristorante ve barlara uzak durun. Fiyatları göstermiyorlar ya da pire kukusu kadar yazıyorlar. Hesap gelince makatta sakat oluyor. (Bkz.Bar Moretti : tatsız tuzsuz diyet sandviç (yağsız kepek ekmeğinin içine haşlama ıspanak) 10, diyet kola 5 yuro (o yurolar sana ilaç parası olsun, kefen parası olsun, Papa başına pislesin, sincaplar kovalasın seni Allahsız Moretti !..))


   Alışveriş için fazla heveslenmeyin, orada olanların çoğu burada da var.


   Termini garının altında bulunan CONAD süpermarketi günlük alışveriş için gayet tatminkardır, fiyatları da uygundur, gece 11'e kadar da açıktır. (örn.1.5 lt.su 0.7 yuro)(CONAD Candır : bütçesi mahdut Türk Roma Turisti atasözü)

  Saatlik toplu taşıma bileti 1, günlük olanı 4 yuro. Toplu taşımalarda kimse bileti işletmiyor ama kontrollerde hepsi aylık biletlerini gösteriyorlarmış, ceza da 50 yuroymuş... Otobüslere ön ve arkadan binilir, ortadan inilir. 

   Opera, Barberini, Spagna ve Colosseo; eski şehre en yakın metro istasyonlarıdır. 


   Opera durağından Nazionale Caddesine çıkarsınız (Via Nazionale), silme dükkan başkaca da fazla şey aramayın, fiyatlar tuzlucadır.

   Barberini durağının 50 m. yukarısındaki kilisenin yanında Kapuçin rahiplerinin akıllara zarar haziresi vardır. Avizeler dahil her şey insan kemiklerinden, kemik delisi bir mezarlık, bildiğin köpek cenneti, fotoğraf yasak, giriş bağış (oferta) olarak 1 yuro. Buradan 150 m. daha yukarı tırmanırsanız Hard Rak Kafe vardır. Dekorasyon, ambiyans yıkılmaktadır. Patronun (B.Springsteen) gitarası, Eltın Con'un sahne kostümü (abi ne kısaymış !) dekor malzemelerinden bazılarıdır. Espresso 1,5, bira 4,5 yuro, mönüler kallavi, fiyatlar Roma için ehven. Kapuçin kasavetinden sonra kafa dağıtmaya birebirdir.

   Spagna durağı direkt ispanyol merdivenlerinin dibine çıkar, çok yakın. Genişçe, kum saati şeklinde bir meydan, bir tarafı romalıların (gerçi ben hep turist gördüm) piyasa yaptıkları ispanyol merdivenleri, bildiğiniz 14 cm. yüksekliğindeki genişçe merdivenler. Aylaklık yapıp güneşte serildim ama başka herhangi bir merdivenden farklı gelmedi. Ama herhalde yanılıyorum ki ne zaman yakınlarından geçsek geç vakitlerde bile doluydu. Merdivenlerin nihayetinde Bernininin yaptığı bir havuzlu çeşme de vardır. 
   Buradan yürüyerek fontana de treviye (bizde bilindiği adıyla aşk çeşmesi)(Jan Seberg'e selam olsun) on dakikada ulaşabiliyorsunuz.  Çeşme çok güzel, büyük bir binanın bir cephesini olduğu gibi kaplıyor. Yine de hayal ettiğimden küçük geldi bana, etrafı kalabalık, su akıyor, insanlar bakıyor (yalnız ve güzel ülkeme selam olsun).
   Buradan yine yürüyerek panteona gidebiliyorsunuz. Giriş ücretsiz. En etkilendiğim yapılardan biri, kar ve yağmur yağarken görmek isterdim, çünkü o muazzam kubbenin tam üstünde sekiz metrelik "tanrının gözü" denilen bir boşluk var, oradan içeriye kar yağması görmelere sezadır sanırımsa. Hem panteon, hem meydan görülmeden Roma eksik kalır. Meşhur dondurmacı Ciolitti buraya yürüme mesafesindedir.

   Colosseo durağından çıkınca doğrudan kolezyumu görüyorsunun, büyüklüğünden etkilenmemeniz olanaksız. Kolosus bir yapı, sırf buradaki kuyruğa takılmamak için romapas alınır, onların ayrı bir gişesi var, kuyruktakilere şöyle bir hakir bakarak yanlarından yürüyerek haset odağı olunabiliyor.  Oralarda dolaşan çakma gladyatörler ve romalı askerler fotoğraf çektirmek için para istiyorlar haberiniz olsun. Buradan çıkınca roma forasını (eski başkent) gezebilirsiniz (taşa toprağa meraklıysanız) biz azıcık gezdik. Bir de buradaki seyyarlar çok acaip, kibar bir ısrar var, istemezseniz sırnaşmıyorlar, pazarlık sünnettir (tanesine 3 yuro çektikleri hediyelik eşarpların üçünü beşe aldık sonunda, satıcı ağlamaklı oldu ardımızdan ama biz pazarlığı Hacıhüsrevde öğrendik kardişim !). Hemen hepsi mülteci olan seyyar kardeşlerimin zabıtayla ilginç bir rabıtaları var. Zabıta zuhur edince hepsi koşaradım yeşillik yamaçlara seğirtiyor ve zabitanın gitmesini bekliyor, zabıtalar gelince bakıyor bakıyor gidiyor, seyyarlarımız da yerlerine dönüyor. Sanırımsa çimene basınca zabıtalar tarafından görünmez olabilme hassasına sahipler..


   Bu çok uzayacak. En iyisi birkaç bölüm yapalım diyelim ve şimdilik keselim. Benim gözümle Roma devam edecek, azzz sonra, zabbannng !....   

8 yorum:

  1. Bana güzel bir rehber oldu bu bilgiler Süleyman Abicim ;) Siz Roma2yı yakmışınız sıra bende kısmetse Temmuzda yolunuzdan gideceğim.... :P

    YanıtlaSil
  2. Sefanız olsun... sen daha yazının geri kalanını bitiremeden yeni geziler kısmet olsun... Darısı başımıza (ay burda Amin diyesim geldi)
    Not1: Alışverişi satır arasında geçirmişsin ama mesaj alındı!
    Not2: Valla besledim yine balıkları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın, varolasın. Balıkları bir sen, bir de ben besliyorum zati...Kızların bile umurlarında değil, bilmiyorlar ki besledikleri balıklar deneysel mönüler olarak geri dönecek !..

      Sil
  3. Richard Sennett abimizin kitabı "Ten ve Taş" gibi olmuş başlık. İnci Aral'ın "Taş ve Ten" adlı kitabını söylemiyorum çünkü hem yazardan hoşlanmam hem de bu kitabı gerçekten sıkıcı.

    Ayrıca Roma, Roma olalı böyle bir rehberlik yazısı görmedi:=)

    YanıtlaSil
  4. hocam güzel yazı olmuş masal tadında:) ama suratsız kızların anneleri heralde zam yapmış oteline oktoberde 3 gün için 2 kişilk odaya 900 ytl ister madam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda da belirttiğim gibi biz kalacak yer aramalarını booking.com'dan yapıyoruz. Ve özellikle bu fiyatlar tarihe bağlı olarak ciddi değişiklik gösterebiliyor. O bölgedeki oteller standart olarak aynı hizmeti veriyorlar. İlla mecik otel olacak diye kasmayın gitmeye niyetlenirseniz. İyi seyahatler...

      Sil