31 Ekim 2012 Çarşamba

"Kirli, Çürük ve Adi" İyi komedi eskimez...


   Biliyorum taa 1988'den kalmış, dile kolay aradan 24 yıl geçmiş.Ama ben ne zaman seyretsem gülüyorum. 
   
   Filmimiz; Beaulieu Sur Mer adında Sezan tablosu gibi bir Fransız kalburüstü kasabasında iki sahtekarın birbirini bulması ve amerika sabun kraliçesi Janet Colgate'i dolandırmak üstüne bir iddiaya girmelerini konu alır. Evet konu klişe bir komedi senaryosu. Nedir : oyunculuklar cuk oturmuştur. Senaryo, kurgu, müzikler, planlar çok iyi işçilikle işlenmiştir. 


   Yıldız Savaşlarındaki Darth Sidious efendinin burada uşak rolüne çıkarılması fakirin içinin yağlarını eritmiştir.

   Stiv Martin vücudunu ve mimiklerini, Maykıl Keyn ise klasını konuşturmakta ve bir on kere daha izlesem yine beni ilk kez kadar güldürecek bombastik bir film ortaya çıkarmaktadır. Her ikisinin önünde de saygı ile eğiliyorum.

   Yalnız filmi izleyecek olanlara bir iki önerim olacak. Şöyleki : 

Muhakkak orijinal diliyle izlemeyi tercih edin. Maykıl Keyn'in aksan değiştirmeleri karşısında gözleriniz (yoksa kulaklarınız mı ?) açılacak. (İngiliz, Amerikalı, Alman, Avustralyalı (sefil kulaklarım ancak bu kadarını algılayabildi))

   Aşağıdaki Bay Keyn tiradını iyi dinleyin.

"Freddy, as a younger man, i was a sculptor, a painter, and a musician. there was just one problem: i wasn't very good. as a matter of fact, i was dreadful. i finally came to the frustrating conclusion that i had taste and style, but not talent. i knew my limitations. we all have our limitations, freddy. fortunately, I discovered that taste and style were commodities that people desired. freddy, what I am saying is: know your limitations. you are a moron."

   Filmi izleyemeyecek kadar meşgulseniz aşağıdaki videoya bir göz atın. (sonra zaten bir yerden edinip izlemeye çalışacaksınızdır)

   Arşivlemeye değerdir. Niyetine girdiyseniz iyi seyirler, pişman olmazsınız...





2 yorum: