28 Ocak 2013 Pazartesi

"Hollywood'u Kapattığım Gün" Alev Alatlı'nın Gözünden Holivut.

   Önceden belirteyim ki : iş bu kitap bu ağ güncesinde yazılmasa, güncemiz eksik kalırdı. 
   Alatlı'nın müptelasıyız. İptilamız (vivalamuerte dörtlemesinden şallak mallak olduğumuz) yirmi yıl önceki gibi değil elbette ama yine de müptelasıyız. Ne var yemek kitabı yazmasında ! Okumadım ama düşünüyorum okumayı...
   Bırakalım Sayın Alatlı'yı savunmayı. Kitaba gelelim.
   Sayın Alatlı'nın daha önceki kitaplarına aşinaysanız bir tereddüt yaşamanız doğaldır. Çünkü özellikle "Gogol'un İzinde" dörtlemesi (dördüncüsü de yazılıyor an itibarıyla) olağan kâriye (Bestami Bey'e selam olsun) saç baş yolduracak bir üslupla yazılır. Bu serinin okunması için zorlu birtakım merhaleleri geride bırakmış olmak (referans kitaplarının el altında olması, çok iyi bir coğrafya ve tarih bilgisi elzemdir, yusuf peygamber sabrı olsa iyi olurdur, vs.vs.) gerektir.
   Holivut kitabı öyle değil. Zaten arada yazılmış (iyi ki de öyle olmuş) bir kitap. Kapakta deneme yazmasına rağmen deneme değil, söyleşi, anı, makale de değil. Tek bölümden oluşan, oldukça sebil dipnotlu, ingilizceye aşina olanların daha fazla zevkedeceği, anlaması kolay,  bir o kadar da çarpıcı bir bilgilendirme silsilesi. "Bir hap, bir kuş yok yok bir uçak, hayır Süpermen !" Bakınız bu replik de kitaptan.
   Neler öğrenmiyoruzdur ki :
   Teddy Bear namıyla maruf ayıcıkların etimolojisi (ki düşündürürken acı acı güldürmüştür fakiri),
   Süpermen ve incil korelasyonu (düşününce apaşikar ancak aradaki bağıntıyı kurabilmek, rikkatli bir dikkat ister !)
   Amerika ve Holivut arasındaki rabıta (Bkz.Fettah Tamince ve Ramsey Gür ile iktidar ilişkisi kıvamında (ki bunlar yazarken irticalen aklıma geliveren isimler yoksa bir otuz saniye düşünsem bu ve bunun türevleri gibi daha çok isim bulurum))
   Conveyn'in "Bay Amerika" olması,
   Starlık müessesesi (starlık ciddi bir müessesedir ! gülmeyiniz) ve eğitim durumları (okurken çok güldüm. Mesela Jerardipardiyö ilkokul terk gibi)
   Kadın ve erkek prototip, stereotiplerin yaratılış teoremi,
   Köle ve kadınların hak mücadelesi,
   Savaş, çizgiroman, sinema bağıntısı,
   Holivutun kuruluşu,
   Edison'un hayınlıkları,
   Amerikan Rüyası.

   Hasılı dost sohbetlerinde malutmatfuruşluk edebileceğiniz onlarca konu ve bilgi....

   Nedir; her sinefilin mutlak surette okuması elzem bir eserdir. Çünkü okuyunca ve anlayınca, hayranlıkla seyrettiğiniz holivut kordelalarına daha başka bir gözle bakmaya başlayacaksınız. 
    Bu mecrada daha önce dile getirilmiş bazı sorunları ve tespitleri de daha iyi anlayacaksınız. (mesela bkz.açılan sayfada Ken Looh'un dedikleri)
   Meraklısı için yazarla yapılmış bir ropörtajın bağlantısı aşağıdadır. Tafsilatlı bilgi oradan da edinilebilir. Okuyunuz, okutturunuz. Bkz.ropörtaj 
HAMİŞ : Pahalı da değildir. idefiks fiyatı 14.40 TL. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder