4 Ocak 2013 Cuma

"İkiilebir" Tasavvufi Metafizik.

   "Son Yeniçeri" arkasıdan "Kalem Efendisi" derken müptelası olduk Bay Çamuroğlu'nun. Anlatımı sade, kurgusu akıcı, verdiği bilgiler (incelendiğinde) teyid edilir, karakterleri kanlı canlıdır. 2001'de yayımlanmış "İkiilebir"inin üzerine de bu gazla bir daldık.
   Benim üslubumda yaklaşanlar için ilk uyarıyı yapayım ! Yukarıda belirttiğim romanların kalibresinde bir roman değildir. Ama yazarımız kitabının başına da zaten "roman" tanımlamasını koymamıştır. Daha kişisel, daha içedönük, takibi daha yoğunlaştırma gerektiren bir eserdir önümüzdeki 165 sayfalık kitap... 
   Çift zamanlı akagelen bir konumuz vardır. Günümüzde geçeni ne kadar sıkıcıysa, 1300'lerde geçeni bir o kadar heyheylidir. 
Bir yanda tıkanma yaşayan yazarımız istişareye yatmaktadır
Diğer yanda : Türklerin islamiyete mühtedi oldukları çağların başlarında bir moğol kumandanı, yıllardır refakat edip canını koruduğu haydari babasını; sonunu ölüm olacağı kesin bir göreve götürür. 
   Konu budur.
   İşleniş pek çetrefillidir. İlkinden hemen ikinciye geçen konuda, kimin kim olduğu konusunda zaman zaman tedirginlikler yaşamışlığım vardır. Sıklıkla yeralan iç konuşmalar çoğunlukla hafakan basmalarına neden olmuştur. Lakin altını, üstünü çizdiğim; soru işaretleriyle süslediğim, daha sonra araştırmak üzere fosforladığım yerler çoktur. Nedir : sıradan romanlarda bu kadar gri hücre çalıştırmamışımdır. En altta bazı alıntılar vardır. Bu alıntılar okunduğunda cerbeze etkisi yaratıyorsa yakın durunuz.  Yoksa hiiç yaklaşmayınız.


Allahım bana eşyayı olduğu gibi göster ! (bu kimden bilmiyorum ama bana uyuyor)
Cennet ehlinin çoğu ahmaklardır. (Bu hadis-i şerif)
"Davul sesine inekler
Koşturup gelecekler.
Davula gerilmeye
postlarını verecekler"
(Bu Brecht'den)
"Ölüm, ahiret hallerinin birincisidir... İnsan uyandığı zaman, iyilik, kötülük gibi ruyada gördüklerinden herhangi bir şeyi bulamaz; gördüğü şeyleri ona ancak bir arif tarif eder... Bu sebepledir ki, bu dünya hayatı, bir uykudur. Ölüm ile ahirete intikal ettiği zaman, kendisiyle birlikte ev, bark, mal, mülkü beraberinde götüremez... Tıpkı uykudan uyandığı zaman, uykudaki şeylerden elinde birşey göremediği gibi. Şu halde uyanıklık ahirette olacaktır..."
(Bu da Muhyiddin İbnü'l Arabi'den)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder