14 Ocak 2013 Pazartesi

"Seven Psychopaths" Şaşırmadım !...

   Bay Martin yine şaşırtmadı beni. Bitince ağlasam mı gülsem mi diye bocaladığım bir film çekmiş. Yine...
   "Brüj'de" pek güzeldi. Bir süredir de bekler olmuştuk 7 psikopatı. Kısmet bu geceyeymiş.
   Afişin yanındaki kasta bir bakın adeta Brahman kastı.  Kolinferıl var, Semrakvel var, Vudiherılsın var, veee kült aktörüm Kristofırvolkın var, üstüne kaymak olarak da Tomveytz var. Şimdi bu kadro yanyana dizilip geyik yapsalar ben yine izlerim. 
   İrlandalı (üstelik de eli kalem tutan irlandalı) yazarımız, yedi psikopatlı bir senaryo yazmaya hallenir, olaylar gelişir. Konu budur.
   İşleniş ve senaryonun ilerlemesi ise ayrı bir hikayedir. İşin hoş tarafı filmin içindeki senaryoyla izlediğimiz filmin senaryosunun paralel bir gelişme göstermesidir. İkisinin arasındaki korelasyonlar, dikkatli olmayan trol izleyici kitlesi için biraz kafakarıştırıcı olabilir. Filmimiz iki bölüme ayrılmış (tıpkı filmde yazılan senaryo gibi), ilk yarıda biraz Tarantino etkisi görülse de ikinci yarı aksiyon biraz durulmakta, diyaloglar daha bir ön plana geçmektedir. Son bölümde Hans'ın çözümü olan senaryo düğümünün çözülmesi ve Hans'ın filmdeki sonu arasındaki bağıntı da dikkatli sinefillerin gözünden kaçmayacaktır. Film süresince hiç bir hayvana zarar verilmemesi de dikkat çekecek kadar göze batmaktadır. (Boni'nin hastasıyım !...)
   Komedi ve kara film ve suç ve senaryo yazma süreci konularına ilgiliyseniz öneririm. Yalnız bir "Brüj'de" değil onu baştan belirteyim. Bir de tarzında komedi falan diyerek çoluk çocukla izleme yanlışına düşmeyin, akan kanlar/patlayan kafalar Tarantino filmlerini aratmamaktadır. 

 

FİLMİ SEYREDENLER VE SEYRETMEYE NİYETLENENLER İÇİN KÜÇÜK BİR KAÇ NOT :  Kolinferıl'ın ilk korktuğu sahnelere bir bakın, adam kendini aşmış.
Tam gülmeye niyetlendiğiniz sahnelerin hemen sonrasında yönetmen hemmen protogonistlerden (birkaç tane var) birini harcamaktadır, ne ağlatmakta ne güldürmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder