29 Ekim 2013 Salı

"Hindistan Gezi Rehberi" Türkçe Lonli Plenıt İndiya...

    Fakirin emeklilik hayali Hindistan'a gitmekti. 
   Çeşitli sebeplerle erteledim, gerçekleştiremedim ama bu konudaki araştırmalarım hep sürdü. Bir süre sonra gördüm ki bu minvalde tüm yollar Zafer Bozkaya'ya çıkıyor. Bay Bozkaya çoook uzun yıllardır Hindistan'a karahavademir yoluyla mekik dokuyan bir zat. Bu rotadaki gelgitlerini halen sürdürmekte. Bir çok meslektaşının aksine yaşadıklarını, tecrübelerini, önerilerini buraya gitmeye niyetli tüm gezginlere açıkyüreklilikle paylaşıyor. Bu konuda gayet de aktif olarak çalışan bir internet sitesi de var. (işte bağlantı) Sitede; ilk etapta bilmeniz gereken pratik bilgilerden, gezginlerin birbirlerine olan çeşitli notlarına kadar her şey var. 
   Lakiin; bu geziyi gerçekleştirmek istiyorsanız önce bir kere durup düşüneceksiniz. Nüfus 1.2 milyar, resmi dil 18, dinler sayısız. Nereden baksanız kaotik bir durum. Şu halde internetten öğrendiklerinizin yetersiz olacağını tahmin edebiliyorsunuz. Bu durumda ne yapıyoruz ? İş bu kitabı ediniyoruz. Kitapta Hindistan'ın tarihi, coğrafyası, iklimi, dini yapısı, kast sistemi gibi genel bilgiler verildikten sonra önemli şehirler hakkında haritalar, gezilecek yerler, konaklama ve ulaşım seçenekleri ile mutfağı hakkında gerekli olabilecek bilgiler var. 
   Tecrübeli bir gezginseniz diyebilirsiniz ki "bu konuda uluslararası bir otorite var Lonely Planet. Ben neden bu kitabı alayım ?". 
   Ben de derim ki : "Lonliplenıt batılı gezgin için, memleketimin gezginine ise bu kitap yakışır. Ayvalık tostuyla, çabuk yiyim zincirlerinin hamburgerlerini mukayese etmek gibi olur. Türkçeyle Hindistan'da konuşulan dillerin benzer yanlarını Lonliplenıt'ta bulamazsınız. vs.vs."...Kafanızı şişiririm yani. 
   Velhasıl, Hindistan'ı görme niyetindeyseniz "Hindistan Gezi Rehberi"ne yakın durunuz !...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder