27 Ekim 2013 Pazar

"İ Kina Spiser de Hunde" yahut "In China They Eat Dogs" yahut Danimarka işi kara komedi...

 
   Geçenlerde "Bron/Broen" denen dizinin ilk sezonunu iki günde bitirdim. Martin Lohde namıyla mülakkap Kim Bodnia'nın oyunculuğu dikkatimi çekince, dedim "yav bu adamın diğer filmleri nasıl acaba ?". Bulduk bir yerlerden, "Çin'de Köpek Yerler"e böylece başladık.
   Arvid, ensesine vur lokmasını al bir banka memurudur. Vücudunda zuhur edecek bir siğil bile onu çok değişik yapacaktır (hesap edin !..), kazara kahraman olur, olaylar gelişir. Gelişen olaylardan bir kuplecik şöyledir : Arvid kafasına şişeyle vuran bir rock grubu gitaristini elinden vurmaya çalışırken, ağabeyciği Harald (Kim Bodnia) kendisine yardım eder, kazayla tüm grubu öldürürler.
   Son derece mütevazı bir bütçeyle çekilen, ilk başlarda o tipik Dan durgunluğunu izleyiciye hissetiriyor ancak yirminci dakikasından sonra öyle bir cozutuyor ki, sürprizlere alışkın sinefile bile "oha" çektiriyor. İki kanallı olarak gelişen filmimizin tek kanala dönüşmesi de sinematik açıdan senaristlerin kurcalaması ve hatta dürtüklemesi gereken derslerdendir. Ahlak ve doğru denilen şeylerle kuzey avrupaca inceden dalga geçilmekte, bu esnada sinefile keyifli dakikalar yaşatılmaktadır. "Sadece aşçıyız biz" tipleri, Vuk ve sırp gangsterler şükela yan karakterler olup Arvid ise hakikaten sıkıcılığın doruklarında dolaşmaktadır. (Arvid'in sırp olduğunu öğrendiğimde neşem birbuçuğa katlanmıştır).
   Hülâsa : kara komedi seviyorsanız kaçırmamanız gerektir.  Holivut'tan bıktıysanız sakızlı fırın sütlaçtır. Çocuklarınız varsa geç saatte izlenmelidir. Bira ve patlak mısırınız varsa iyi gideri vardır. 
   İkinci bölümü de mevcutmuş, kısmetse önümüzdeki günlerde...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder