9 Şubat 2014 Pazar

"Gravity" İhtiyar Balıkçı ve Deniz ile 127 Hours'un Yerçekimsiz Versiyonu...

 
   Bakmayınız bilimkurgu dendiğine, uzayda geçen aksiyonel gerilim filmidir. İstisnai sinefiller göbekbağı/cenin pozisyonu/ödip korelasyonu hakkında fikir beyan edeceklerdir elbette (yönetmen beyimizin önceki işlerini referans alaraktan). Lâkin ortalama sinefil bir buçuk saatini güzel görüntüler, iyi müzikler, (arada bir sarksa da) akıcı bir kurgunun önünde geçirecek ve filmimiz bittiğinde mutlu mutlu sırıtacaktır. 
   Nedir : ilk yirmi dakikadan sonra zuhur eden holivutvari etkiler (var böyle etkiler !), filmimizin sonu hakkında cin fikirli sinefile şaşmaz ipuçları verecek ve bu kişiler filmimizi müstehzi bir gülümsemeyle izleyecekler, sonunda da haklı çıkmanın verdiği rahatlamayla günlük hayatlarına devam edeceklerdir (bilgi yük, cehalet mutluluktur). (kısa cümleler kur arakolpa ! Bkz.Y.ÖZDİL yazıları (düşük IQ seviyesine göre yaz))
   Konumuz kısaca şöyledir : astronot kızımız pırpır döner. (tam Y.ÖZDİL anlatımı oldu bu)
   91 dakika devam eden yerçekimsiz çekimler (böyle deyince ilginç oldu bak !), izleyicinin vertigosunu tetiklemekte, son sahnede ise ancak oturur gibi olmaktayızdır. Görüntüler, müzikler, ve oyunculuklar iyidir. Kuluuni sadece kafasını kullanarak (gerçek anlamda) onbeş dakikacık da görünse de Bayan Bulok (kimbilir belki de yüzüne direkt bakınca burun deliklerinin taa içini gördüğümden olsa gerek, ezel evvel hiç hazzetmediğim) tüm filmimiz boyunca zaten sınırlı olan oyunculuk yeteneklerini sonuna kadar zorlamaktadır. 
   Filmin sonunda çıkan yazılar pek etkileyidir. Sadece iki oyuncu vardır. Bulok ve Kluuni..  Bir de mişınkıntrolda Edheris konuşuyormuş ama o sayılmaz.
   Velhasıl : oturup izleyin ama abartıldığı kadar da değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder