21 Haziran 2014 Cumartesi

"Acaip Sözlük" Zeki Tez'den

   11.531 adet acayip sözcük. 
   Prof.Dr.Zeki Tez üşenmemiş (yazdığı kitaplara bakarsanız zaten hiç üşengeç biri olmadığını göreceksiniz), aklına takılan ve aklımıza takılacağını tahmin ettiği sözcüklerin anlamlarını, etimolojisini içeren böyle bir sözlük hazırlamış. Kendisinin bu sefil ağ güncesinde "Lezzetin Tarihi" adlı şikemperverlere yönelik bir eseri tanıtılmış idi. Okurken kendimi kaybettiğim bu lezzetli kitaptan sonra "Acayip Sözlük" ü de okuma şerefine nail olduk. 
   Bibliyofillere uyarım şudur : bu kitap bildiğiniz sözlük/lügattır. Hocanın ihtisasının kimya/fizik olduğunu unutmayalım. Haliyle sözlükte adı geçen acayip sözcükler genellikle fizikokimyadan çıkmakta ancak ara ara pek kıvılcımlı sözcüklerle dimağ şenliklenmektedir. Ancak bir roman bir inceleme gibi başından başlayıp sonuna kadar okunacak bir eser değildir. En güzel tuvalette okunur, rastgele bir sayfa açılır, artık ihtiyacınız olduğu kadar okunur, gelecek sefer başka sayfa açılır, böyle gider bu.
   Lepiska'nın, Liepzig'de imal edilen ipeğe gönderme yapılıp, saçlara özel bir sıfat olduğunun yahut  Malazgirt'in Yunanca Manzikert'den evrildiğini öğrenip malumatfuruşluk yapmak isteyen kitap kurtlarına öneririm. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder