14 Haziran 2014 Cumartesi

"Filth"



   İki alternatif afişini de yazımıza başlık olarak koyduğumuz filmdir. Afişlerin ikisi de akıl fikir ürünü. Filmi izledikten sonra her ikisi de insanda birtakım duygular uyandırıyor.
   Neyse efenim; edinburg polis teşkilatının fırlama dedektifi brus rabırtsın, battıkça batmaktadır.
   Konu budur.
   Filmin adıyla müsemma (mundar, pislik, yıvıranç (tiki lehçesi)) bir karakter olan protagonistimiz, zekasını (ki vasatüstüdür), sosyal statüsünü, kişiliğini kaybettikçe, filmin yan karakterlerinin bazılarının gerçek olmadığını ince gören sinefil hemen farkedecek, kahramanın şizofrenisinin iyice ilerlediğini şıpınişi (Salah Birsel'e selam olsun) anlayacaktır. Yönetmen bey bunu açık etmek için değişik filtreler kullanmıştır (sözüm daltonizmli sinefilleredir).
   Müzikler (motorhead,radiohead), çekimler, karakter betimlemeleri, kurgu iyidir. Kast güzeldir. Başrolü kana cana büründüren Ceymzmekevoy (o gözler nasıl mavidir öyle !) kendini aşmış, izleyiciye brusrabırtsın'dan hem nefret ettirmiş hem de acımasını sağlamıştır. Dikkat ! buradan sonrası hafif bozuntu (spoyler) içerir. Sonunun tamamen izleyiciye bırakılması akıllıcadır. Ruh halinize bağlı olarak şeker pembesi ya da bok kahverengisi yorumlar yapabilirsiniz.
   Açılış sekanslarında pek cömertçe kullanılan mizah, sonlara doğru iyice kara filme doğru kaymakta, evde bira eşliğinde izliyorsanız canınız viski (bilemediniz rakı) çekmeye başlamaktadır. 
   Çoluk çocukla izlemek akıl fikir işi değildir.
   Konu beylik olsa da kurgu, müzikler, işleniş ve özellikle oyunculuk için izlemek iyidir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder