21 Eylül 2014 Pazar

"The Best Exotic Marigold Hotel" Hindistan Yavaştan Kendini Sevdirir.

 
   Bir grup İngiliz emekli, kimisi kişisel kimisi ekonomik nedenlerden Jaipur'daki "En bir egzotik Marigold Hotel"e gider.
   Beylik bir konu, hepsi 60'ın üstünde pek bir ingiliz kast. 
   Önyargılarım filmin pek iyi olmayacağı yönünde idi. Ama önyargı ne kadar kötü bir şey !...
   Fakir geçen yıl gitti Hindistan'a. Önyargısız, kabullenmeye hazır. Öyle olunca sizi dışlamıyor coğrafya, içine alıyor. Filmde dediği gibi "Başlarda bunun bir dalga olduğunu anlıyorsunuz, karşı koyarsanız dalga sizi yutuyor. Hareketine uyarsanız, dalga sizi sahile taşıyor. Burası yeni ve farklı bir dünya. Esas mesele onunla başedebilmekte. Hatta onunla gelişip, zenginleşebilmekte." 
   Filmimiz, olabildiğince kuralcı, pragmatik, dogmatik (çok fazla "tik"li) batı kültürünün artık iflah olmayacak şekilde sertleşmiş (dediğimiz) karakterlerini alıp, balkondan düşermişçesine tamamen farklı bir kültürün içine oturtuveriyor. Yedi ayrı karakter, hepsi ayrı telden çalıyor. Vee Hindistan kendini göstermeye başlıyor. İki saatlik filmimizin sonunda, filmimizde 52 gün geçiyor, karakterlerimizin hepsi iki saat öncesinden farklıdır artık. Bu fark iyi midir kötü müdür filmimizi izleyince göreceksiniz. Ben aklımda kalan küçük hoşlukları yazacağım. İzleyen olur da yorumlarını ilave ederse sevinirim.
   Ailece, sabi/sübyanla, arkadaş grubuyla, tek başına her türlü izlenecek filmdir. İyi filme hasret kaldığımız bu günlerde sıcaktan bunalana naneli limonata, serinden ürperene ballı limonlu zencefildir. Hele Hindistan'a gidenlerin ve gitmeye hallenenlerin görmesi farzdır. O derece...

   Dokunulmazlar kastından otel çalışanını ilk kez grubun en faşistinin farketmesi ve insani ilişkiler kurması.
   Batı kültüründe basit ekonomik durumların bile eşler arasında paylaşılmazken, Hindistan'da bir erkeğin eşiyle evlenmeden, hayatının en büyük aşkının bir erkek olduğunun söylenmesi.
   Kast sisteminin Hindistan'ın hala kanayan bir yarası olması.
   Dev Patel'in fırlama oyunculuğu.
   Yargıç Grehem'in bahçeden havalanan turna donuna girmesi. (ki otel bahçesinde turna Hindistan'da olur)
   "En güzel ve en egzotik Marigold Hoteli - üstelik şimdi gerçek müşterili" tabelası.
   Ve iflah olmaz optimist otel müdürü soni'nin düsturu "her şey sonunda iyi olur, iyi olmazsa henüz sona gelmemişiz demektir." (buna bittim)
   Cudidenç, bilnaygi, megisimit, tomvilkinsın, devpatel ve diğer yan oyuncuların, izleyiciye kendilerini içselleştiren oyunculukları. (filmdeki en itici karakter penelopiviltın kanımca en başarılı oyuncudur. Kendisini tanımam etmem, halihazırda pek gıcık oluyorum. (ki bu da bir oyuncu için iyi bir başarıdır))

DİPNOT : 10 milyon dolarla çevrilen film 50 milyon gişe yapınca Richard Gere ile ikincisini çekiyorlar. Bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder