27 Mayıs 2015 Çarşamba

"Chappie" Başka Bir Açıdan Yapay Zeka.


   
Yapay zekayı "Ex Machina"dan daha farklı bir açıdan yorumlayan filmdir.
   Yönetmen Bay Blomkamp'ın söyleyeceği şeyler var. Önce 9.Bölge'de fakirin dikkatini çekti. Bilimkurgular içinde müstesna bir yere kuruluvermişti. Şimdi ise Çapi'de, yapay zekayı irdeliyor. 
   Yohannesburg'da tamamen robotlaşan (bizdeki gibi değil efendim, mekanik olarak robotlaşan) emniyet güçlerinin, ıskarta bir dronuna yapay zeka yüklenir, konu gelişir.
   İkinci saatten itibaren holivut klişelerini fazlaca kullansa da, standart bilimkurgulardan farklı bir yerdedir. Başrolü üstlenen robotumuz Çapi, yüz olarak akıllı telefon büyüklüğünde göz pikselleri kullansa da, jest diliyle seyirciyi yakalayan bir cazibeye sahiptir. Diğer bütün roller yardımcı rollerdir. Hele ki Hügcekmının oynadığı köşeli zihinli silah manyağı karaktercik tam yancı roldür. 
   Senaryodaki kimi (ki bazısı ohannerburger dedirtmektedir mantıklı sinefile) hatalara kafayı takmazsanız şımşıkırdak iki saat geçirebilirsiniz. "Ohannesburger" diyen mantıklı sinefil ise filmimizin seyirlik bir bilimkurgudan ziyâde (ziyâde mi !) çocuk yetiştirme, tanrı, yaratmak kavramlarına dair yaptıkları göndermeleri yakalayacak ve beyin kıvrımlarını burum burum buruşturacaktır. 
   Nedir; tanrı eğer mümkün olsaydı bizi ölümsüz de yaratabilirdi ancak imkanlar şimdilik bu ölümlü bedene müsait.
   Nedir; çocuk yetiştirmek incelikli bir sanattır.
   Nedir; ........... (diye devam eder gider)
   Velhasıl; bilimkurgu sevenlere de hitap eder, düşünmek isteyen sinefile de. Yalnız robotların insanları ikiye böldüğü sahneler falan vardır. Robotumuz Wall-E'ye benziyor diye sabi sübyanla izleyeyim demeyin.

P.S. : Yalnız bu hafta ne yapay zeka yaptı ha !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder