21 Mayıs 2015 Perşembe

"Ex Machina" Yapay Zeka Üzerine Varyasyonlar.

   Bilimkurgu deyinca aklına görsel efekt gelen tayfanın uzak durması gereken filmdir.
   Lâkin Asimov'un robot yasalarını bilen, Spielberg'in AI'na kafa yoran donanımlı bilimkurgu sevenler muhakkak ki çok şey bulacaklardır efektsiz bu pelikulada.
   Yazılım uzmanı Caleb, işyerinde kazandığı bir piyangoyla egzantrik patronunun bir haftalık misafiri olur. Burada; geliştirilen "yapay zeka" ile tanışacaktır.
   Caleb'in, yapay zekanın arabirimi Ava ile yaptığı oturumlardan oluşan kurgu, izleyeni hiç sıkmadan 108 dakikanın sular seller gibi akmasını sağlıyor. Hepi topu dört kişiden oluşan kast, minimalist (ve şahane) dekor, ekonomik müzik kullanımı ve elbette akıllıca yazılan senaryo, filmimizi sıradan bilimkurgulardan ayırmaktadır. 
   İkinciye izlediğimde eski ahidi biraz çalışırsam Caleb ve Nathan isimlerinin ilginç öykülerde kullanıldığından kıllanıyorum. Ava'nın isminin de manidar olduğundan kıllanıyorum. Konunun derinlerinde Tanrı kavramının sorgulandığından kıllanıyorum. Amma kıllı filmiş yav. 
    Neticede; yapay zekanın tıkıldığı cendereden kurtulabilmek için naif insanoğlunu nasıl da incelikli bir şekilde kullandığını görüyor, "Eyy insanoğlu (özellikle erkekler) ! sen sen ol, zekanı, yapay zekanın karşısında testetme (testetmek:yeni Türkiye fiilerinden muktedir hatipler tarafından çok kullanılanı. Örn : "Kimse testosteronumuzu testetmesin"), kör kuyularda merdivensiz kalırsın" diyoruz. 
   İçerdiği şiddet ve cinsellik yüzünden sabi sübyan ile izlenmese iyi olur, iyi bilimkurgusevenler kaçırmasın diyor ve huzurdan çekiliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder