22 Haziran 2015 Pazartesi

"Diriliş" King'den modern bir Frankenstein.

   Bay Stiivın önceki kitabı "Bay Mercedes"te her ne kadar çuvalladıysa da, bu kitapta eski performansını yakalıyor. Bayan (ve King kitaplarında pek başarılı) Canan Kim'in özenli çevirisi mi (yarenlik yapmak" diye bir deyimi aktif olarak kullanmasını alkışlıyoruz) kitabın akıp gitmesi, yoksa King'in yazma yeteneklerinin geri dönmesi mi ? bilmiyorum ama kitap sular seller gibi akıp gidiyor.
   Elektrikle iştigal eden bir rahip eskisinin, balataları sıyırarak "deli profesör" yahut "Dr.Frankenstein" donuna girmesi anlatılıyor kitapta. Daha önceki romanlara atıflar (ki alışığızdır böyle trüklere), başka kitaplardaki karakterler (ki buna da aşinayızdır) yok. Tamamen yeni karakterler, yeni bir kurgu. 
   Eroin bağımlılığı, delilik ve müzik yapma konusunda ciddi etüt yapılmış (ki Bayan King'in oğlu bunlardan en az biri hakkında detaylı tecrübe sahibidir), bu olgular da okura güzelce yedirilmiştir. Yazarımız en süpersonik romanlarında olduğu gibi bir hayat hikayesi paralelinde; şimdiye kadar yazdığı en karamsar ve kötü sona sahip romanını döktürmüştür. Her King romanında olduğu gibi protagonist, antagonist, yardımcı karakterler; okuyucunun gözünde kanlı canlı görünmekte, diyaloglar hiç sıkmamakta, olay örgüsü bir sonraki sayfayı merakla beklettirmektedir. 
   Bazı kitaplarında okurda ciddi hayalkırıklığı yaratan Mr.Stiivın; bu kitapta eski çapını yakalamışa benzemektedir (hayalkırıklığı yaratan romanları başkasına yazdırdığına dair ciddi kaygılarım var.). 
   Karamsar sonlara tahammülü olan her King müptelasına öneririm. İki (bilemediniz üç) günde biter.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder