1 Şubat 2016 Pazartesi

"Doğu ile Batı'nın Yaratılışı" Akademisyenlere, konu ile ilgili düşünen dimağlara.

   Vassar Kolejinde tarih hocalığı yapan Dr.Bisaha, genel olarak İstanbul'un alınışı, Haçlılar ve Rönesans konusunda derler verir. Kitabımızın da muharriridir.
   Kitabımız; ortaçağda "yeni barbar" olarak nitelendirilen Türklere karşı Batının yaklaşımını, gözlemlerini, nitelendirmelerini ve tepkilerini inceliyor. Bunu yaparken, dönemin yazılı eserlerinden ve sonraki incelemelerden mürekkep ciddi bir kaynakçadan yararlanıyor. Bir ödevimde sadece belirli bir kısmından yararlandığım kitap, genel olarak oldukça ayrıntılı ve sıkıcı paragraflar içerse de, içerik olarak Batı'nın paradigmasının nasıl şekillendiği gibi ilgi çekici bir düşünceyi içermesinden ötürü sonuna kadar okundu (sonunu getirmekte biraz zorlansam da). 
   Kimi sayfaların dipnotları asıl metni geçiyor. Bunu eleştirmemek gerekli çünkü her dipnot ayrı bir dikkati hakkediyor. Genel stratejik dış politikayı göz önüne aldığınızda, doğu ve batı ile ilgili farklılıkları düşündüğünüzde, mültecilere kafa yorduğunuzda zihninizde oluşan soruların cevaplarını bulmada ve kimi önemli kavramları yerine oturtmada, (okuması biraz zahmetli de olsa) görmezden gelinemeyecek bir kitap.
   Üstte verilen sorunları düşünen ve araştıran bibliyofiller, es geçmemeli. Tümünü okumak yorduğunda (fakir gibi) uzun aralar verip, ilginizi çeken bölüm başlığından başlayarak aydınlanabilirsiniz. Sabır gerek ama bilgilenme garanti.
   Haydi iyi okumalar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder