29 Nisan 2016 Cuma

"Hiç Yoktan Bir Evren" Neden hiçbirşey yerine bir şeyler var ?

   Pinpon topu, hadi bilemediniz tenis topu kadar bir maddeden bildiğimiz evren nasıl oluştu ? Hangi hızla genişledi, enerji nasıl olup da maddeye dönüştü ? Nereye gidiyoruz ? Quo vadis ? Pozitron nedir ? Bilimin koşulları nelerdir ? 
   Kozmologlar, kuramsal fizikçiler ve (olmazsa olmaz) kuantum fizikçileri (modern zaman büyücüleri) bunları nasıl biliyorlar ? (Allaam ne çok soru sordum)
   Büyük Patlama kuramını daha önce çok kereler okuyup, pek de anlayamadan kitap kapaklarını kapattığım olmuştur. Stiivınhovking, bu putrelleri fakir için aralamış ama tam da açamamıştı. Bir de baktım ki önsözü Riçırtdovkins (pek severim kendilerini, külliyatını okumuşluğum vardır (semi-külliyat diyeyim de başım ağrımasın (güzel Türkçemize pek güzel bir tanım kattığım için kıvançlıyım ("semi-külliyat" okuması bile güzel (aksaray gibi)))) yazmış (ama nedense önsöz kitabın sonunda !) hemmen aldık listeye, biraz uzun sürdü bitirmesi (birbuçuk ay (yalnız harften çok parantez oldu)) ama değdi. 
   Bay Krauvs, kuramsal fizikçi ve kozmolog (hayır proktolog değil). Bildikleri, fakir gibi düz insanın irfanının çok üstünde. Ancak nedir : kendisi bildiklerini düz insanın anlayacağı dona sokup kot kafalı insanların (bkz.sayfanın sağında "Hakkımda" yazısının altındaki fotoğraf) dahi beyinlerinde birtakım kıvılcımların çıkmasını sağlayabiliyor. Misal, evrenin genişlemesini kitabın ilk bölümlerindeki beş resimle öyle bir açıklıyor ki, bugüne kadar okuduğum ciltlerce kitaptan daha aydınlatıcıdır.
   Her biri ciddi sorulara bilimsel kanıtlarla ispatlayan bölümlerde elbette okura verilmesi gereken kimi bilimsel olgular aktarılmış, üzgünüm ki bunları anlatabilmenin daha basit bir yolu yok. Ama Bay Krauvs ne yapıyor ? baktı okuyucu düşüyor hemmen güncel bir örnek, çarpıcı bir benzetmeyle ilgiyi yükseltiyor (bunu ilginç bir şekilde seyirci düşünce yükseltmek için araya küfür yapıştıran tiyatroculara benzettim). Bu sayede sonuna kadar ilgiyle okunmayı ve bitirilmeyi hakediyor.
   Kuantum fizik, ürkütücü ve cazip. Önümüzde hiç bilmediğimiz ufukları açıyor. Altın Kumsaldaki (Bkz.Kıbrıs Yazısı) bir kum tanesi olan galaksimizdeki, Patara kumsalındaki bir kum tanesi olan güneş sistemindeki minicik gezegenin üstündeki minicik insanların sadece akıl ve geliştirdikleri teknoloji sayesinde gözlerini ve kulaklarını nerelere diktiklerini, neleri anladıklarını bilmek çok çarpıcı.
   Kitabın sonlarına doğru teolojiye yönelik ilginç tespitlerde bulunan yazarımız, ileride ikinci bir okumayı ve üzerinde tefekküre dalmayı hakediyor.
   Yaşadığınız dünyayı, güneş sistemini, galaksiyi, evreni ve hatta paralel evrenleri merak ediyorsanız; sorularınız varsa, alın okuyun efem. Pişman olmazsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder