27 Mart 2017 Pazartesi

"Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler" Nice Zaman Sonra...

    80'li yıllardan sonra bir devlet büyüğümüz (yattığı yerde kemikleri piliç çevirme eksenindeymişçesine dönsündür) "Kürt kelimesi; karda yürürken çıkan kart kurt seslerinden türemiştir" türünden vecizeler yumurtlarken Ziya Gökalp 1900-1910 yılları arasında hap gibi bu sosyolojik tetkikleri yazmış; heyhat, kitap ancak 1999'da yayımlanabilmiştir.
   Gökalp 1922'deki bir makalesinde de 
   "Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk değildir;
    Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa Kürt değildir !" demiştir. Kürdili hicazkar, kürdi, acem kürdi (ve buna benzer bir çok makam) makamları ise Klasik Türk Müziğinde yüzyıllardır vardır. Neyse konumuz bu değildir.
   Sosyolojik bir çalışma olan kitabımız kimi zaman fazla ayrıntıya girse de; konunun ele alınış şekli ve ayrıntıcılığı, yazarın "bu konuda fazla malumatım olmadığından bu konu araştırmacılara açıktır" diyerek tevazuyla başka sosyologların önünü açması (sahi kim gitmiş ki izinden ?) fakiri hayran bırakmıştır.
   İki halkın bugünlerde ciddi bir ayrımcılığa kapıldığı malum (içten içe bu ayrılığın zahiri olması için duacıyım). Sadece halklar değil, sosyolojik araştırmaya konu olabilecek en küçük kitleler dahi bu ayrımcılığa kapılıyor maalesef. "Bunlaaar !" "Eyyy !" türünden başlayan tiratlar da bunu körüklüyor (ateş-benzin korelasyonu). Bu ahval ve şerait içinde Gökalp'in kitabı bir nebze yürek ferahlatıcıdır. Sosyoloji ile ilgiliyseniz muhakkak, değilseniz ihtiyari olarak okuyunuz.
Hamiş : J.R.R.Tolkien'in "Uruk Hai"leri bu kitaptan mı esinlendiğini ciddi ciddi merak ettim (Bkz.S.13)
Nihai Hamiş : Bir de üstadın basılan kitaplarının kapaklarına niye hep aynı sakil fotografiyi koyarlar ona kafa yordum (boşuna yormuş oldum).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder